Αγδίνες

(Επιμέλεια : Πετράκος Ιωάννης)

Το βουνό των Αγδίνων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μικρά ποταμιά, παραπόταμοι του Ξηριά. Το σημερινό χωριό προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα για μοναδικές βόλτες μικρές ή και μεγαλύτερες στο παρθένο δασός της ορεινή περιοχή όπου μπορεί να συναντήσει και να θαυμάσει κανείς μεγάλα φαράγγια, ρεματιές, καταρράχτες καθώς και μικρές λίμνες.

Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς πευκόφυτο οροπέδιο υψομέτρου 380 μέτρων. Η δυνατότητα του επισκέπτη να αγναντεύει μακριά και προς όλες τις διευθύνσεις, λόγω της δεσπόζουσας της ονομασίας του χωριού (από το αγναντεύω). Η άλλη εκδοχή είναι ότι η ονομασία προέρχεται από το του Αϊγκτιν Αγά ενός από τους ιδιοκτήτες της περιοχής. Η ονομασία επί τουρκοκρατίας αλλά και αμέσως μετά την απελευθέρωση της Εύβοιας, είχε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Επί τουρκοκρατίας και κατά την διάρκεια που ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο Χατζή Ισμαήλ Μπέης, ονομάζονταν Αγδινος. Ο Ραγκαβής αναφέρεται στο χωριό με το όνομα Αγδινον. Σε γραπτό κείμενο του 1836 βρίσκουμε τις Αγδίνες και σαν Ογδινους. Το χωριό σύμφωνα με την απογραφή του 1991 είχε 215 κατοίκους.

Στη μέση του χωριού Αγδίνες σώζεται εγκαταλειμμένη βρύση από την εποχή της Τουρκοκρατίας καθώς και ένα τουρκικό σπίτι. Μια στάση που αξίζει να κάνετε είναι για να δείτε τον μεταβυζαντινό Ναός της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται μέσα στο δάσος της περιοχής.